Het verhaal van het blad in de stad

O jee, als het blad van de stadsboom valt, dan volgt een ingewikkeld verhaal.

Na een groeiseizoen bij het dalen van de temperatuur trekt het chlorofyl uit het blad terug naar de boom. Daardoor kleurt het blad voor onze ogen als alles behalve groen. Na de vorst laat het blad los, als het niet al eerder door de wind is losgerukt. Dan vind het blad een plek in onze openbare ruimte. Vanaf dat moment begint een apart verhaal. Blad in de stad; het wordt glibber glad. Het lijkt alsof de burgers van de stad ons gemeentelijk apparaat verantwoordelijk hebben gesteld voor letsel dat te herleiden is tot boomblad dat niet op zijn plek is. Het zou ook een chaos worden wanneer al het gevallen blad maar rondzwerft door de openbare ruimte.

Het gele kleed

Voor de boom is het beste wanneer het blad bij de boom mag blijven liggen en wanneer de wormen het blad naar beneden kunnen trekken. In een park zou deze cyclus kunnen plaatsvinden. In de groenstroken kan het ook zolang het blad maar vastgehouden ligt tussen struiken of plantenresten. Met een stoepverharding onder de boomkroon wordt het moeilijker. De stoeptegels wijzen er op dat de ruimte voor wandelaars of fietsers gebruikt wordt, dan hoort daar ook geen blad. Jammer voor de boom.

Bodem beschut

Vanuit de diciplines grijs en rood is het georganiseerd dat het blad dat van van de boom gevallen is direct opgeruimd wordt. Afdeling Groen is actief en gehoorzaam, het blad moet afgevoerd worden van wegen en paden. Ook moet voorkomen worden dat bladeren ooit op de wegen en paden waaien. De aannemer wil zijn werk niet afgekeurd krijgen en om die reden verwijdert hij vrijwel al het blad dat in de openbare ruimte ligt. Maar zo werken we tegen de natuur in. De groeiplaats van de boom wordt daardoor ieder jaar slechter. De groeiplaats wordt verschraald terwijl iedere boom juist elk jaar meer vraagt van zijn groeiplaats. Blad vast houden in de bodem is CO2 binden. We zullen creatief moeten zijn om zowel onze terechte netheid te kunnen behartigen als ook het welzijn van de bodem en de bomen. Er zijn allerlei trucen denkbaar. Wat ook helpt is eerst eens extreem naar de schoonheid van het kleurende en vallende blad te kijken. Let dan ook eens op hoe snel de wormen al actief worden en de eerste bladeren naar beneden trekken. Geef ze even de tijd. We hoeven niet direct te kuisen.

Zie eens hoe mooi de kleuren naar beneden gevallen zijn

29-10-2013 de storm is geweest nu ligt er veel blad. Blazers en zuigers zijn actief. Opzuigwagens spurten door de straten. Naar schatting 23.000 m3 blad wordt er deze herfst de stad uitgereden: dat is het PSV veld ruim 4,5 m hoog opgetast met blad. Terwijl dit blad de bedoeling had de bodem voor de boom vruchtbaar te maken. Slim bezig?

Neem de tijd om hiervan te genieten; geef de wormen hun tijd.

Bladerdek is wel mooi!

Close Menu