Cabana Basata

Verplaatsbaar off-grid woonhuis van 124m2! - Tiny House Tour #15

Vind je veel aspecten van tiny living leuk, maar wil je niet klein gaan wonen? Dit modulaire off-grid droomhuis van Tom en Judy is maar liefst 124 m2 en dus eigenlijk helemaal geen tiny house. Hun verhaal is prachtig

Houten huis van Eindhovense bomen staat niet meer op NRE terrein. Het is verhuisd naar Vredeoord

Ons zelf gebouwde houten huis van Eindhovense bomen, off grid met zonnepanelen, een eigen wateropslag, en een grote moestuin staat nu op het Philips Vredeoord terrein aan de Groenewoudesweg 1 te Eindhoven.

Tom en Judi
Leven nomadisch in het centrum van Eindhoven (Nederlands)

Tom and Judi
Nomadic living in the centrum of Eindhoven (English)

Cabana Basata is een project van Van Duuren Bosbeheer VOF

Cabana Basata staat voor hut van eenvoud. 

Zo eenvoudig was het allemaal niet en ook weer wel. Inspirerend was het voor ons en kan het ook zijn voor anderen. Promotie van het gebruik van inlands hout vonden we een goed verlengstuk van ons bedrijf.

Bij het bosbeheer komt hout vrij. Tenzij je nooit dunt of oogst uit het bos. Wij wilden een huis bouwen van hout dat vrij kwam bij het bosbeheer. Het meeste hout dat we gebruikt hebben kwam uiteindelijk vrij bij het dunnen van een parkbos in Eindhoven. Het Philips de Jongh wandelpark. De oudste bomen in het park zijn 140 jaar oud. Het park is in 1920 aangelegd in een ontginningsbos. Oude dennen zijn vrijgezet om ze nog tientallen jaren in goede conditie te laten verkeren. De buurbomen die daarbij werden verwijderd hebben we in 2007 in het park tot balken gezaagd. In het park dicht bij het wandelpubliek. Er komt veel hout vrij bij het duurzaam beheer van parken en stedelijk groen. Wij wilden zien en laten zien of daar een goed huis van te bouwen is.

Terwijl het hout de jaren kreeg om te drogen, gebruikten wij de tijd om een beeld te vormen van het huis dat we wilden bouwen.

We wilden een comfortabel huis. Een huis dat fijn past in het landschap. Een huis waar veel zonlicht binnen kan komen.

Wisten we al waar we het huis wilden plaatsen? We keken wel uit naar bouwkavels. We hielden nog liever ongewis waar het huis zou moeten staan. We zagen ook dat het bouwen van een huis voor ons liefst een eenmalig gebeuren zou zijn. Het scheen ons dramatisch dat je een huis zou bouwen en de plek of de buurt zou je niet aan staan. Zo werd het idee geboren voor een verplaatsbaar huis. Met dat idee kwamen we erop dat het een soort lichtgewicht huis zou moeten zijn.

 

Licht gewicht en hoe te ontmantelen voor een verhuizing? Wanden inklappen of huis in delen vervoeren? Hoe vervoeren? Met diepladers of met een eigen aanhanger. Speciaal vervoer of gewoon vervoer? We kozen voor maximaal 240 cm breedte van de delen. Kom je toch in de buurt van gangbare container afmetingen.

We kwamen op een compositie van units die samen een huis maken.

Maken we een keuze voor een stalen fundament? We kozen voor een bodem geheel uit hout. Waarbij we later de driedelige woonkamer wel laten rusten op stalen rails.

In 2010 hebben we een eerste proef gemaakt. Grenenhout en hout van de watercypres gebruikten we voor de structuren van bodem, wanden en dak. Plaathout was van populierenhout. Voor de kozijnen gebruikten we red cedar, geïmporteerd uit Amerika. De buitenbekleding van deze proef maakten we van gekookt populieren. Populieren hout behandeld volgens het Plato procedé.

 

Deze cabana ging soms mee op pad, maar meest van de tijd had die zijn plekje bij de boomkwekerij.

Daar lag het hout te drogen voor dat wat we nog zouden bouwen.

We wilden het publiek laten mee maken hoe het is om van hout uit de stad een huis te bouwen. Tijdens de Dutch Design Weken van 2013 t/m 2016 hebben we ons huis in wording laten zien. Eerste keer op Sectie C: de eerste unit en de grote partijen gezaagd hout. De andere keren op het NRE terrein. Op het NRE terrein hebben we de gelegenheid gekregen om een hal te huren waar de units in gebouwd konden worden. Bovendien werden we in staat gesteld om op het NRE terrein de gedeelten die klaar waren buiten te plaatsen. In februari 2016 stond het hele huis in zijn geheel op het NRE terrein.

Het huis stond te midden van tijdelijke boomeilanden. Tijdelijk hebben we energie gekregen van en gegeven aan het NRE terrein.

Veel mensen hebben het houten huis gebouwd van hout uit eigen stad bewonderd. In de maand februari 2017 is het huis verhuisd en wij zijn meegegaan. Het huis is verplaatst naar Vredeoord. Een terrein dat Trudo met Hurks ontwikkelt.   Het thema voor Vredeoord is ‘buiten wonen in de stad’. Met het houten huis maken we een verbeelding van het buiten wonen in de stad.

We promoten het gebruik van eigen hout. Voor de buitenbekleding van de woning hebben we het lichte hout van de watercypres gebruikt. Dit hout is qua duurzaamheid beslist niet te vergelijken met red cedar. Toch hebben we het gebruikt. Wel hebben we gezorgd voor een overstek van het dak, zodat niet al het regenwater tegen de wanden valt. We promoten het gebruik van eigen vrije creativiteit. Zo hebben we de dakoverstek inklapbaar gemaakt om niet te breed te zijn bij het transport van de delen over de weg.

Vanaf februari 2017 staat het huis tijdelijk op Vredeoord. Met het huis en het tijdelijke landschap maakt Van Duuren Bosbeheer een verbeelding van het buiten wonen in de stad. Een energiezuinig huis, los van het net, met groentetuinen en veel groen en ruimte voor water. Vredeoord is gesitueerd op één van de moeilijkste bodems van de stad. Een dik leempakket stagneert de verticale waterbeweging. In de toekomst zal een grote wadi zorgen voor de wateropvang van de gehele nieuwe wijk. Gedeeltelijk boven de wadi zullen houten woningen op palen gebouwd gaan worden. Zo worden functies van waterberging en wonen gestapeld. Aan de overkant kunnen natuur en recreatiefuncties gekoppeld worden aan de waterberging.

 

Op Vredeoord staat het houten huis op enkele honderden meters afstand van waar de bomen , waar het huis van gemaakt is, wel 130 jaar lang groeiden. Bij het beheer van bossen en beplantingen komt altijd wel hout vrij. Hoe mooi is het om met dat hout iets te maken dat nuttig en wonderschoon is.

Close Menu